Grootletter

Grootletter versies - papier

Speciaal voor slechtziende lezers worden boeken, brochures, en tijdschriften soms in 'grootletter-druk' geproduceerd.

De Nederlandse blindenbibliotheken kunnen op verzoek boeken en teksten door middel van fotokopie vergroten naar A3-formaat. De kopieen die gemaakt worden zijn zwart-wit kopieen.

Voor een goed leesbare A3-kopie moet er voldoende contrast zijn tussen tekst en achtergrond. Informatie in lichte kleuren (kaders, figuren, tekst) kan wegvallen. Lichte tekst tegen een donkere achtergrond is voor veel lezers een probleem. Tekst die over een foto of een andere drukke achtergrond gedrukt is, is ook moeilijk leesbaar.

U kunt zelf een A3-kopie van uw tekst maken, om te controleren of deze goed leesbaar is voor slechtziende mensen.

 

Grootletter versies - computer

Steeds meer ernstig slechtziende lezers maken gebruik van de computer, om teksten te kunnen lezen.

Voor sommigen is een grote monitor met aangepaste scherminstellingen voldoende. Anderen maken gebruik van speciale programma's waarmee delen van het scherm verder kunnen worden vergroot.

In principe kunnen slechtziende lezers met deze aanpassingen alles uitvergroten en lezen.

Op deze manier kunnen zij echter maar een klein deel van het scherm in een keer overzien. Het is voor slechtziende lezers daarom heel belangrijk dat de pagina-structuur overzichtelijk is en dat er goede navigatiemogelijkheden zijn.

Voor meer informatie over de toegankelijkheid van computers en internet voor slechtziende lezers, zie:

Grootletter versies - laten maken

De Nederlandse blindenbibliotheken kunnen gedrukte informatie op verzoek door middel van fotokopieën vergroten tot A3-formaat.

Algemene informatie van organisaties, gemeenten en andere overheidsinstellingen kan omgezet worden door:

Gebruiksaanwijzingen, correspondentie, bijsluiters bij medicijnen en andere teksten voor privé gebruik kunnen op verzoek door de andere drie blindenbibliotheken worden aangemaakt: